
mimari tasarım-uygulama-kuram


GENEL
Kentsel tasarım; öz ve genel tanımı itibari ile tekil binaların tasarımına odaklanmadan
öte kent veya kent parçasına dair genel bir imajın ve/veya organizasyonun tasarlanması tanımlanması süreci ve bu süreçteki eylemlerin tümüdür. Mekansal stratejiler ve vizyon, alanın coğrafyasının, çevresel organizasyonunun ve niteliklerinin özümsenmesi, değerlendirilmesi ve plan kararlarına yansıtılması sonucunda oluşturulur.
Çalışma konusu alan güneyinde konut alanı, kuzeyinde askeri eğitim tesisleri, doğusunda dokuma alanı, batısında ticari aktivitelerin yer aldığı alışveriş merkezleri ile çevrelenmektedir. Kuzeyinde ve batısında yer alan kullanımlar alanın hinterlandı ile etkileşimini zayıflatan bariyerler olarak değerlendirilebilir.
Kent makroformu irdelendiğinde düz bir coğrafya üzerinde oldukça yoğun gelişen bir kent dokusunun hakim olduğu görülmektedir. Kentleşme baskısı altında çeperlerden doğal eşiklere kadar yayılan bu doku içerisinde Akdeniz Üniversitesi, Atatürk Kültür Parkı, 1.derece doğal sit alanı olan Vakıf Çiftliği, Dokuma Alanı, Pil Fabrikası ve yarışma alanı dışında kentsel yeşil alan yer almamaktadır. Öyle ki kent; sit alanı, mezarlık, deniz gibi eşikler haricinde yağ lekesi gibi bir gelişim göstermiştir. Kent gelişimi içerisinde ise bu yeşil alanların Dumlupınar Bulvarı üzerinde yer aldığı görülmektedir. Kent yaşamının bu denli bir karayolundan yeşil bariyerler ile ayrılması kent için potansiyel bir durum olarak değerlendirilebilir. Nitekim bu kentsel yeşil alanların her biri kamusal nitelikte gelişen alanlar değildir. Bu nedenle dokuma alanı, pil fabrikası ve yarışma alanı bu yoğun doku içerisinde kamusal nitelikli gelişme potansiyeli olan yeşil bir cevher niteliğindedir.
YESIL SISTEM
Kent içerisinde göze çarpan bu potansiyel planlama çalışmasında da değerlendirilmesi vazgeçilmez bir husus olmuştur. Proje çerçevesinde tasarlanan yeşil sistem; pil fabrikası, dokuma alanı ve yarışma alanının bütüncül bir ekolojik sistem içerisinde geliştiği bir öneri getirmektedir. Bu yeşil sistem şüphesiz ki alan bütününde hakim kılınan yaya yolları ile koordineli gelişmiştir. Bu bağlamda, planlama alanının ihtiyaç duyacağı sosyal donatı alanları, kültür aktiviteleri ve rekreasyon alanları hem yeşil hem de yaya sistemi ile birliktelik içeren bir vizyonda gelişmiştir.
BAGLAYICI YAYA OMURGA
Gelişme alanları göz önüne alındığında kentin merkezine kayan proje alanının kent içerisinde kamusal odaklı gelişmesinin yanı sıra bu alanın yaşayan çevresi ile gerek fiziksel gerekse mekansal bağlantılarının da kurulması da gerekmektedir. Bu nedenle alanın kuzey-güney ve doğu-batı hattında kentle bağlantılarını güçlendirecek yaya bağlantıları önerilmiştir. Yarışma alanının batısında yer alan Dumlupınar Bulvarı ve doğusunda yer alan Namık Kemal Bulvarı alanı konut bölgelerinde ayıran kapasiteli karayollarıdır. Bu eşikler alanının içinde kurgulanan bağlayıcı omurganın yaya üst geçitlerine dönüşerek konut bölgelerine ulaşması ile aşılmıştır. Tasarlanan bağlayıcı yaya omurga üst ölçekte kullanımlar arası ilişkiyi sağlarken, proje alanında da fonksiyonlar arası birleştirici bir görevi üstlenmektedir.
MEYDANLAR SISTEMATIGI
Alan bünyesinde ana meydan ve fonksiyonlara özel alt meydanlar oluşturulmuştur. Botanik park, bitki bilim müzesi ve ar-ge (araştırma geliştirme) fonksiyonlarının bir araya geldiği alanda bir buluşma noktası düzenlenmiştir. Belediye hizmet alanı ve kongre kültür merkezinin yer aldığı bölgede ise bir prestij meydanı yaratılmıştır. Bu meydan şenliklerin, festivallerin, eğlencelerin, törenlerin yapılabileceği bir sert zemin olarak kurgulanmıştır. Ticari işlevler ve pazar yerinin bulunduğu meydan ise alanın girişini tanımlamaktadır.
ULASIM
Yarışma alanı ve hinterlandı Dumlupınar Bulvarı, Namık Kemal Bulvarı, Gazi Bulvarı gibi ciddi karayolları ile kuşatılan üçgen bir formu tanımlamaktadır. Çalışma alanına ulaşım güney sınırında yer alan 3021 sokaktan sağlanabilmektedir. Çalışma kapsamında da bu aks potansiyel araçlı ulaşım güzergahı olarak değerlendirilmiştir. Yine alanın kuzey sınırında da yeni bir araç ulaşım güzergahı önerilmiştir. Böylece proje alanı kuzey ve güneyden araçla ulaşılabilir hale gelecektir. Alanın doğusunda yer alan raylı sistem güzergahı ise toplu taşım ile alanı destekleyecek niteliktedir.








