top of page

Kayseri Ticaret Odası

Ulusal Mimari Proje Yarısması

​

Kentsel Süreklilik BaÄŸlamında Yapının Kurgusu

Üst ölçekten bakıldığında Kayseri gridal bir sistem içerisinde planlanmış düzenli bir ÅŸehirdir.  Fakat kent formu belli bir düzenin sürekli tekrarı ile oluÅŸtuÄŸu için kentliye monoton bir yaÅŸam sunmaktadır. Kentin bu düzeni bir tasarım sorunsalı olarak ele alınarak gridal monoton dokunun kendi içerisinde karakterize edilmesi önerilmiÅŸtir. Yine kent bütününe bakıldığında gridal sistem içerisindeki yeÅŸil dokunun, kaldırım ve araç akslarının yatay dominantlığı karakter kurmak adına bir potansiyel olarak deÄŸerlendirmiÅŸtir. Bu baÄŸlamda bahsedilen karakterin kent içerisinde bir doku haline büründüÄŸü gözlemlenmiÅŸtir. Bu doku sadece ÅŸehrin karakterini oluÅŸturmakla kalmaz aynı zamanda sınırları içerisinde kendi belirsizliÄŸini koruyan yeÅŸil dokunun da bir karaktere sahip olmasını saÄŸlar. Kent ölçeÄŸinde gözlemlenen bu yatay karakter proje alanına yansıtılarak yeÅŸil ve sert zeminin dengeli bir ÅŸekilde proje içerisine kanalize edilmesini saÄŸlamıştır.

Proje alanının dokuyu mekansallaÅŸtırışı bir peyzaj yaklaşımı olmaktan çıkarak yapıyı da sarmalayan ve cephe karakterini oluÅŸturan bir hal alır. Bu baÄŸlamda yapı ve yakın çevresinin tasarımı ekolojik yaklaşımları ve kentsel dokunun gözetildiÄŸi bir çerçevede geliÅŸir. Kütle, kentsel dokunun sürekliliÄŸini saÄŸlamak adına geri çekilerek, önünde yükselen kentsel bir platforma hizmet eder ÅŸekilde konumlandırılmıştır. Kentsel platform kamusal alandan yapıya doÄŸru özelleÅŸerek, yapı hizmet alanını kentliyle de buluÅŸturarak, kendi içerisinde kapalı bir yapı olmaktan öte, kente de hizmet edecek, kamusal bir mekan sunmaktadır. Kentsel doku sadece kamusal platformda gözlenen bir peyzaj öÄŸesi olmaktan çıkarak yapı içerisine akan ve kütlenin ÅŸekillenmesine katkısı olan bir tasarım elemanı olmuÅŸtur. 

 Mimari Programın DeÄŸerlendirilmesi

Yapıyı birlikte yerin tasarlandığı süreçte yaya ve araç senaryolarının mümkün oluÄŸu kadar birbirinden bağımsız çalışması amaçlanmıştır. Bu strateji üzerinden yayanın güney-doÄŸu bölgesinden kamusal alan yoluyla içeri alınması amaçlanırken taşıt senaryosu ise yan yol üzerinden arsanın kuzey-doÄŸu bölgesinden alınması amaçlanmıştır. Yaya ve taşıt üzerinden gelecek kullanıcıların ise iki kütle arasındaki kamusal alanda toplanması ve istenen kullanımlara yönelmesi düÅŸünülmektedir.

Program çerçevesi içerisinde meclis salonu ve restoran bölümlerinin hizmet bölümünden ayrı bir senaryoda da çalışmasının istenmesi yapının ikiye bölünmesini beraberinde doÄŸurmaktadır. Ä°dari bölümün ise meclis iliÅŸkili olmasının istenmesi iki kütlenin üst katlarda birleÅŸmesini saÄŸlamaktadır. Ä°dari bölümün dikey dolaşımla meclis salonuna baÄŸlanması saÄŸlanmıştır. Arsa sınırları içerisindeki iki kütleden hizmet bölümüne hizmet eden yapı zemin ve birinci katta hizmet birimlerini barındırırken ikinci katta idari bölümlere hizmet etmektedir. Üçüncü kat ise personel yemekhanesi ve restaurant gibi kullanımlara ayrılırken diÄŸer yapının terası açık alan olarak bu kullanımlara hizmet eder. DoÄŸuya bakan kütle ise giriÅŸ katında meclis salonunu ve fuayesini barındırırken üst katında toplantı salonunu ve meclis salonunun balkonunu barındırmaktadır. Islak hacim ve çekirdek gibi diÄŸer birimler orta bölümlerde ya da kuzey bölümlerde kullanılarak yapı ve çevresinin etkin kullanılması amaçlanmıştır.

​

bottom of page