
mimari tasarım-uygulama-kuram

“Yeni Erbaa” Çamlık Sosyal Habitatı
Ulusal Mimari Proje Yarısması
Tokat Erbaa ilçesinde bulunan proje alanı, dokunulması zor bir doku içerisinde, eğimli bir arazide bulunmaktadır. Arazinin bu tavrına dokuya en az şekilde müdahale edecek yalın bir yapı ile cevap verilmiştir. Bu yapı tasarlanırken alınan tavır, çamlık alan ve sosyal habitat arasında bir eşik oluşturması şeklinde dijital olarak ifade edilmiştir. Böylece yapının işlevlerinden biri, kentsel kurgu üzerinden oluşturulan iz parkurları ile yapı ve çevresinde tasarlanan sosyal habitat arasında bir eşik oluşturarak yaya geçişlerini ve aktivitelerini tanımlamaya yöneliktir. Yapı çevresinde oluşturulan habitatta ise oluşturulan yaya omurgasının üzerinde avlu-meydan, piknik alanı, var olan spor tesis alanlarının iyileştirilmesi ve servis birimleri (wc,kiosk vb.) önerilerek çamlık alanın yaya hayatının canlandırılması amaçlanmıştır. Tüm bu söylemlerin sonucunda,yapı ve çevresinin bağlamının oluşturulmasında plak,eşik ve tampon gibi terimler temel tasarım prensiplerini oluşturmuştur.
-PLAK ETKİSİ
Eğimin çok karakteristik olduğu tasarım alanında, eğimin en az olduğu bölge tasarım alanı olarak seçilmiştir. Bu alan içerisinde tasarlanan hemzemin bir plak üzerinden tasarım süreci geliştirilmiştir. Plak evrilerek kamusal mekan kulanımının ve tasarım programının tabanını oluşturmanın yanı sıra kırıldığı nokta ile genel yaya ve araç dolaşımının sınırını da tanımlamıştır.
-ESİK ETKİSİ
Çamlık alan içerisinde oluşturulan parkurun yapı alanına ulaştığı noktada, yapı bir eşik niteliğine bürünür. Böylece doğal ve yapay habitat arasında geçiş sağlanır. Çamlık alan ile yapı ve çevresi arasındaki geçişi görsel olarak ikiye bölen yapı,zemin kotunda geçişlere izin vererek algısal olarak mekanın bütünlüğünü sağlamaktadır. Eşik niteliğindeki yapının kente bakan yüzü kamusal alanı ve amfiyi oluştururken çamlık alana bakan yüzü ise sosyal habitatı oluşturmaktadır. Yapının konumlanışı ve sahip olduğu malzeme, yapının kent ve çamlık alan arasında eşik olmasını sağlamasının yanı sıra kent içinde bir imge olmasını da sağlamıştır.
-TAMPON ETKİSİ
Yapı havuz, çok amaçlı salon ve otel gibi kullanım profili ve mahremiyet açısından farklı derecelerdeki program elemanlarına sahiptir. Bu noktada zemin kat bir tampon bölge olarak kullanılmaktadır. Kış bahçesi ve belediye lokantası gibi tamamen kamusal kullanıma ait işlevler zemin katta açılabilir bir strüktür üzerinden tasarlanarak otel ile çok amaçlı salon arasında tampon bölge olması amaçlanmıştır.
-MALZEME ve PROGRAM
Tokat ilinde geniş bir üretim yelpazesine sahip, kolay bulunabilir, yere özgü ve sürdürülebilir bir malzeme olan kiremit ve tuğla sanayisi baz alınarak tasarlanan alanın genel malzeme seçimi şekillenmiştir. Yapıda mümkün olduğu kadar dokulu ‘’tuğla’’ kullanılmaya çalışılmıştır. Yürüyüş parkurlarını oluşturan iz parkularında ise yarı yumuşak zemin dokusu tuğla kırıklarından oluşturularak hem ekonomik hem de doğaya tahribat vermeyen bir tavır sergilenmiştir. Kurgulanan parkurun rotası ise çevre aksların uzanımları ile bütünleştirilerek çamlık alan ile kent arasında kolay ulaşılabilir bağlantılar sağlamıştır. Kente dair izlerin tamalayıcısı olan bu ana aks kendisine dik kılcal yollarla birbirine bağlanarak çeşitli aktivite ve servis alanlarına yönelimi sağlamıştır.
-STRÜKTÜR
Yapı strüktürel açıdan karma bir sistem üzerinden kurgulanmıştır. Havuz bölümü dışındaki sistem için betonarme bir taşayıcı sistem düşünülürken, havuz bölümünin yekpare tasarlanması gerekliliği nedeni ile geniş açıklıkların geçilmesi adına bu alanda çelik makaslar kurgulanmıştır. Yapı kendi içerisinde uygulanablir, kolay ve ekonomik çözümleri barındırmaktadır.
















