
mimari tasarım-uygulama-kuram

Adana Ticaret ve Sanayi Odası
Ulusal Mimari Proje Yarısması
Proje şehrin en önemli arterlerinden olan Turhan Cemal Beriker Bulvarı üzerinde olması, tüm gün yoğun bir şekilde hizmet veren ve bunun yanında kamusal kullanımına da sahip olmasıyla Adana mimarisi ve kentliler için hem önemli bir kamusal bölge olmakta hem de önemli bir bellek oluşturmaktadır.
Tasarım ayrı 4 işleve sahiptir ve bu işlevlere göre 4 ayrı hacme ayrılmıştır. Zemin katta gün içinde en yoğun kullanıma sahip üye işlem birimleri, birinci katta sergi, restaurant gibi kamusal işlevlerle sosyal alan tasarlanmıştır. Kalan 2 hacim ise birinci kattan itibaren arkadaki kültür yapısına yönelen lineer bir yırtığın ayırmasıyla 2 ayrı yapıya dönüşür.
Zemin katta yeşil alanlarla avlular oluşturulmuştur. Oluşturulan bu yeşil doku, parçacıl bir biçimde üst katlara taşınmıştır.Bekleme alanları bu açık alana açılmaktadır. Gün içinde çok yoğun kullanıma sahip işlevlerin zemin katta çözülmesiyle meydan ve sosyal birimlerin daha aktif kullanımı sağlanacaktır.
Alana giriş ana caddeden olup davetkar girişiyle içinde barındırdığı etkinlikleri ( Açık hava sergisi, kutlama-kokteyl, konser vs…) yapının kullanım biçimi ve saatlerinden bağımsız bir periyotta da kullanılabilecek bir biçimde tasarlanmıştır. Kurumsal birimler sol kütlede çözülmüş olup yine bir avlu etrafında çözümlenmiştir, konferans ve meclis salonları ile köprüler ile bağlantıları sağlanmıştır. Konferans ve meclis salonu ise sağ kütlenin içinde 2 ayrı kütle olarak çözülmüştür. Yapıdaki tüm düşey sirkülasyonlar ortada lineer bir biçimde çözülmüş çekirdekten yapılmaktadır. Çekirdekler, yangın merdiveni, wc ve engelli wcleri, asansörler, sistem ve fotokopi odaları, çay ocağını içerir.
Girişler ön cepheden ve yaya yolu olarak tasarlanan sol cepheden tasarlanmıştır. Üye işlem birimlerine giriş peyzaj öğeleri ile tasarlanan yaya yolundan tasarlanmıştır. Sosyal kat girişi ise ön cephede yırtığın olduğu bölgeden tasarlanmıştır. Zemin kattan engelli girişleri, merdivenlerle ise direk sosyal kata giriş verilmiştir. Başkanlık girişi ise arka cephede tasarlanmıştır. Kendine özel çekirdeğiyle direkt başkanlık katına çıkabilmektedir.
Araç girişi ana cadde üzerinden sağlanmıştır. Başkanlık girişi ise kültür yapısına bakan arka cephede tasarlanmış olup, başkanlığın araç ulaşımı hem otoparka giden yoldan hem de arka cepheden alınmıştır.
Açık otoparklar zemin katta, kapalı otoparklar ise bodrum katlarda olup -4,-3,-2. katlarda çözülmüştür. Sıcak ve nemli bir iklime sahip bu bölgede tasarlanacak yapıda iklim sorununu çözmek çok önemlidir. Yapıdaki yırtık ve yırtığa açılan katlar tüm yapıda havalandırma sağlamaktadır. Zemin kattan en üst kota kadar olan bu yırtığın zemin katında su ve yeşil alanlar bulunmaktadır. Kurumsal birimlerin olduğu hacimde de yine sosyal kata kadar inen avlu bulunmaktadır. Yapının kamusal alanı olan yaya yolunda ise yine su , gölgelikler ve ağaçlar yardımı ile serin alanlar sağlanmıştır.
Cephe modüler sistemi tüm cephelerde modüllerin farklı dolu-boş oranında kullanılmasıyla elde edilmiştir. Az malzemeyle sorunları çözme amacı güdülmüştür. Bunun yanında batı cephesinde dolu-boş oranındaki dolu yüzeyler arttırılarak batı güneşi kontrol altına alınmıştır. Cephelerdeki şeffaflık oranları iklime uygun olarak tasarlanmıştır.













